שקר בין חברותות

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 03/01/03 13:21 כט בטבת התשסג

שאלה

לכבוד הרב.

שלום!

מה דעת הרב בענין זה:

ראובן חברותא של שמעון. שמעון לא הגיע לחברותא. (כי הוא ישן) למחרת בבוקר מגיע שמעון לראובן ומתנצל ואומר "מצטער של לא הודעתי לך, פישלתי".

המניעים של שמעון הם: לא נעים לו לומר "ישנתי" , אז הוא מעדיף שראובן יטעה ויחשוב ששמעון בכלל לא היה פה. האם זה גניבת דעת?

שכן, החברותא חושב שלא היית בישיבה. ולכן לא הודעת, שהרי מי שישן ולא התעורר הבעיה שלו היא לא שהוא לא הודיע, אלא שפשוט הוא לא קם.

תודה!!

תשובה

בס"ד

אין "גניבת דעת" בנושא זה שלא שייך לראובן. כמו כן נוסח הדברים של שמעון אין בהם שקר של ממש.

ודאי הוא שאין בזה מידת חסידות שאדם יציג את עצמו כצדיק בשעה שאינו. ובודאי שאדם מקבל "כבוד" שאינו מגיע לו.

גם יש בזה בעיה כיון שבין חברותות צריכה להיות השלמה נפשית מלאה על מנת שיוכלו ללמוד יחד בלי מחיצות.

ובמיוחד שאם יש לשמעון בעיה של "שינת יתר" צריך ראובן לידע מזה על מנת שיוכל לעזור לו. לעורר אותו. אולי לא ללמוד איתו כיון שזה עלול לחזור על עצמו.

בהצלחה