כניסה לכנסייה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 30/12/02 22:03 כה בטבת התשסג

שאלה

לכבוד הרב,

במסגרת למודי לתואר ראשון בהיסטוריה של עם ישראל ובתוכנית הבין תחומית של האוניברסיטה העברית אני וחברי משתתפים בשיעור בתולדות הנצרות.

השיעור מתעסק בכנסייה הקדומה:היוצרותה,התגבשותה

הפולמוס עם היהודים פאגנים והזרמים בתוך הנצרות וכן נוגעים קצת בפולחן והסקרמנטים בתוך הכניסייה.

ברצוננו ללכת לכנסייה-ולמסיה בכדי להעמיק את ההבנות שלו-בהתחשב בזה שזה למטרות לימודיות בלבד.

מהי ההתיחסות שלך ההלכה לגבי לימוד נושאים אלו,והאם מותר ללכת לכנסייה למטרות לימודיות בהתחשב בזה שהיהדות רואה בנצרות עבודה זרה?

זלמן ספיבק

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

"נצרות" זו עבודה זרה (רמב"ם). יש אומרים שבימינו "מעשה אבותיהם בידיהם" ואין זה עבודה זרה של ממש (תוס' ע"ז). ובוודאי יש כאלה שאינם מאמינים באמת ויש שמאמינים באמת.

כמרים וכיוצא יותר חשודים בעבודה זרה.
כמרים קדומים עוד יותר חשודים.
לכן אסורה הכניסה לכנסיות, ובוודאי לכנסיות עתיקות.

מותר ללמוד על נושא זה רק למי שבקי ביהדות, ורק על מנת להציל יהודים משמד, או להשיב לתוקפינו דבר. אבל ברוך ה' שחלפו הימים שבהם יהודים נאלצו להתווכח עם כמרים מול המון מוסת, כמו הרמב"ן. ולכן אינני רואה בזה היתר, אם לא משהו חריג במיוחד.

בהצלחה.