חינוכו של משה רבנו

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 05/01/03 08:01 ב בשבט התשסג

שאלה

שלום!

יש לי שתי שאלות על הפרשה האחרונה:

א) איך זה היגיוני שהמצרים היו כל כך טיפשים וכל כך עקשנים, שאחרי מכות נוראיות כאלו הם לא קמו, מרדו בפרעה, וסילקו את עמ"י ממצריים כל עוד נפשם בם? נכון, הם התלוננו לפרעה, אבל עם מכות כאלו מישהו צריך לקום ולהרוג אותו!

ב) איך משה רבינו יצא כזה צדיק אם הוא גדל בבית פרעה? היתה לו נשמה גבוהה וכל זה, אבל צריך גם להיות בסביבה הנכונה! איך הוא לא הושפע קשות מבית פרעה? ואיך הוא ידע בכלל על משפחתו ועמו - שהוא שייך אליהם?

תודה רבה, תמי

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

המציאות במצריים הייתה שונה ממציאות ימינו .
שלטונו של פרעה היה שלטון של דיקטטורה .
פרעה עצמו היה אלוהים וכך עמו התייחס אליו.
השלטון הזה היה החזק ביותר באותה תקופה וגם העריץ ביותר.
לכן העם במצריים לא העז ללכת כנגד המושל פרעה.

2)נשמתו של משה רבנו נשמה גדולה מאוד היא.
לידתו וגידולו היה בהשגחה פרטית עד כדי כך שבהיותו תינוק כשמצאה אותו בתיה בת פרעה הוא לא רצה לינוק ממנה ולא משום אשה מינקת מיצרית.
עד שבאה מרים ואז הוא ינק ממנה.וגם בירך שהכל לפני שהוא ינק.

זה מעיד על נשמה גדולה שנשלחה לעולם בהשגחה פרטית.
ובשל כך הוא לא הושפע מהמצריים .

מרים אחותו לוותה אותו לאורך גידולו בבית פרעה חוץ ממה שאמו הניקה אותו והטביעה בו קדושה יהודית וחנכה אותו בהיותו קטן ורך בשנים.
וכך רצתה ההשגחה האלוקית שמשה רבנו יגדל דווקא בבית מלך ע"מ שילמד את גינוני המלכות ולא שיצמח בתוך העם כעבד.

בברכה.

עוזיאל